Camera 1
Camera 2 ×
Camera 3 ×
Camera 4 ×
Camera 5 ×
calatoria prin Varsovia - o lectie de istorie
Varsovia este capitala europeana care a avut cel mai mult de suferit dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, fiind distrusa aproape in totalitate.
In prezent insa, reuseste cu usurinta sa imbine trecutul cu prezentul, oferind astfel o atmosfera unica. Varsovia este o capitala eleganta si totusi simplista, dar care asteapta cu nerabdare sa o descoperi.
Ce vizitam?
Centrul vechi
Cea mai importantă și vizitată parte a orașului este Stare Miasto, centrul vechi. Delimitat de străzile Grodzka, Mostova și Podwale, pe de o parte, și de râul Vistula pe de cealaltă parte. In timpul războiului, casele și monumentele din centrul vechi au fost distruse în proporție de 90%. Ruinele au fost însă readuse la viață, imitând până la cele mai mici detalii construcțiile inițiale.
Piața centrală rămâne principalul punct de atracție, cu clădiri frumos ornamentate pe toate părțile și terase în centrul pieței.
Plac Zamkowy (Piața Palatului) este un loc istoric din centrul vechi unde poate fi admirată panorama asupra clădirilor (din turnul Taras Wikodowi) sau vizita Muzeul Castelului Regal.
Palatul Regal Lazienki (Lazienki Krolewskie) se află pe o insulă în parcul cu același nume și e deschis 7 zile din 7. Se pot vizita palatul, grădinile și vechea oranjerie.
Centrul de științe Copernicus este un complex impresionant ce găzduiește planetariul (Heaven of Copernicus) și expoziții moderne și interactive pentru copii, adolescenți sau adulți. E un loc ideal de descoperit împreună cu copiii.
Fântâna multimedia se află în centru, într-un părculeț pe marginea râului, iar seară de seară sunt show-uri de apă, muzică și lumini.
Ogród Saski – Grădina saxonă este cel mai vechi parc public din Varșovia. Este unul dintre primele parcuri din Europa deschis publicului (în 1727), chiar înainte de Versailles.
Parcul Łazienki – este unul dintre cele mai mari parcuri urbane, are 76 de hectare. A devenit parc public în 1918 și este o locație preferată pentru concerte și festivaluri culturale și artistice. Aici se află și celebrul monument al lui Chopin, Palatul de pe Insulă (Pałac na Wodzie), Palatul Myślewicki, vechea și noua oranjerie și multe alte monumente interesante. Parcul Łazienki mai e recunoscut pentru multitudinea de păuni și veverițe.
Palatul Culturii și Științelor (Pałac Kultury i Nauki; PKiN) – un fel de Casa Scânteii a Varșoviei, a fost construit în 1955 și este cea mai înaltă construcție din Polonia. Conotația negativă a clădirii încă se resimte și astăzi, deoarece Pekin este considerată un simbol al dominației sovietice. Chiar și așa, înăuntru și-au făcut loc elemente moderne: un cinematograf multiplex cu 8 ecrane, 4 teatre, 2 muzee, birouri, librării, o piscină, o sală de congrese, o universitate și o terasă cu vedere panoramică.
Splaiul Vistulei – Bulwar Jana Karskiego. Pe malul Vistulei, varsovienii se bucură de o promenadă metropolitană modernă și pista de biciclete de câțiva kilometri. De-a lungul acesteia sunt bănci, pergole, rasteluri de biciclete, rampe pentru cărucioare sau persoane cu dizabilități și pasaje subterane care leagă bulevardul de splaiul Vistulei.
Varșovia lui Chopin.
Încă din aeroport, această asociere promovează cu succes multe obiective turistice din Varsovia, dintre care cel mai popular este statuia compozitorului aflată în grădinile regale Lazienski, unde au loc și concerte pe timpul verii. Deși nu s-a născut în Varșovia, viața lui Chopin a fost strâns legată de acest oraș: aici a învățat să cânte la pian, aici a susținut primul său concert la vârsta de 8 ani, aici și-a cultivat talentul și a cântat pentru aristocrații din acele vremuri. Sunt multe obiective turistice din Varșovia legate de Chopin, iar autoritățile locale au o campanie impresionantă de promovare a acestora,
Varșovia lui Curie.
Cea mai faimoasă femeie din domeniul științelor, Marie Curie s-a născut în Varșovia. Câteva locuri din oraș amintesc de viața și realizările acesteia: muzeul biografic Maria Skłodowska-Curie, biserica vizitei Fecioara Maria (unde a fost botezată), splaiul Vistulei (unde îi plăcea să se plimbe. iar acum este o statuie în memoria ei), strada Śniadeckich unde a înființat primul laborator de radiologie, Institutul de oncologie și multe altele.
Muzee din Varșovia:
Muzeul Insurecției din Varșovia (Warsaw Uprising Museum), Muzeul Național, Muzeul de Artă Modernă, POLIN (muzeul istoriei evreilor din Polonia), Muzeul Fryderyk Chopin, Castelul Regal, Muzeul Varșoviei, Muzeul Marie Curie, Palatul Wilanow, Palatul Lazienski.