Camera 1
Camera 2 ×
Camera 3 ×
Camera 4 ×
Camera 5 ×
„Orasul de Aur” | plimbare pe stradutele centrului vechi si ale cartierului Malá Strana | arhitectura si istorie | croaziera pe raul Vltava
Praga este una dintre cele mai vizitate si atractive capitale europene, cu peste 4,1 milioane de turisti ce ii anima anual frumoasele strazi. Dar care este secretul popularitatii acestui oras? Bogata istorie a orasului a lasat orasului o mostenire culturala, arhitecturala si culinara unica, astfel ca multi turisti prefera Praga unor capitale europene considerate destinatii clasice pentru un city break.Cu o atestare documentara incerta (Krog, capetenie de trib, si fiul sau ar fi intemeietorii asezarii), Praga ajunge sa dea, in evul mediu, unii dintre cei mai de seama nobili europeni, prin dinastia Premysl. Dupa anul 1000, Praga devine un important centru comercial european, statut care ii asigura prosperitatea si dezvoltarea. In aceasta perioada se construiesc unele dintre cele mai frumoase monumente arhitecturale ale orasului, care pot fi admirate si astazi.Incercata de-a lungul veacurilor de evenimente mai putin faste, Praga a reusit sa le depaseasca cu seninatate si curaj, pastrandu-si frumusetea, eleganta, umorul si atmosfera de petrecere. Iata de ce un city break in Praga este intotdeauna o alegere inspirata, indiferent de anotimp!
Ce vizitam?
Castelul Praga si Strada de aur - Castelul Praga (Prazsky hrad) reprezinta cel mai mare complex medieval din Europa. Aici sunt pastrate Bijuteriile Coroanei Boemiei si a servit drept birou pentru regii Boemiei, Sfintii Imparati romani, precum si presedintii Cehoslovaciei si ai Republicii Cehe. Din cadrul complexului fac parte: Catedrala Sfantul Vitus, Golden Lane, Palatul Lobkowicz si biserica Sfantul George. Pe Golden Lane sau Strada de aur (Zlata Ulicka) exista unsprezece casute istorice, construite chiar in interiorul arcurilor zidurilor castelului, unde sunt expuse armuri, textile medievale si suveniruri. In aceste casute a locuit scriitorul Franz Kafka, precum si laureatul Nobel, poetul Jaroslaf Seifert. Pretul pentru un bilet de intrare la castel porneste de la 350 coroane cehesti (CZK), echivalentul a 13 euro.
Catedrala Sf. Vitus (Katedrala svateho Víta) este cea mai mare si cea mai importanta catedrala din Republica Ceha, precum si unul din cele mai bune exemple de arhitectura gotica. Este sediul arhiepiscopiei orasului Praga si locul unde sfinti, regi, printi si imparati ai Boemiei sunt inmormantati.
Palatul Lobkowicz (Lobkovicky palac) a fost construit in sec al XVI-lea si a apartinut familiei Lobkowicz, fiind confiscat intai de nazisti, apoi de regimul comunist. Dupa mai mult de 40 de ani de comunism, familia Lobkowicz a devenit iar proprietara palatului , iar in anul 2007 a fost deschis publicului ca centru cultural. Expozitia permanenta cuprinde colectiile printilor si colectiile familiei Lobkowicz, din care fac parte tablouri, arta decorativa, partituri si instrumente muzicale originale, o librarie imensa de carti rare si arhive, arme si armuri importante, cele mai valoroase fiind manuscrisele muzicale ale lui Mozart si Beethoven. In fiecare zi la ora 13:00, la palat au loc concerte. Biletul costa 275 CZK, adica 10 euro.
Centrul vechi - In Centrul Istoric al Pragai (Stare město) veti putea admira Ceasul astronomic, biserica gotica Tyn, cladirea Storch, una dintre cele mai frumoase din oras, monumentul lui Jan Hus, Teatrul de Stat, unde a fost interpretata pentru prima data opera “Don Giovanni” de Mozart, Primaria Veche si multe biserici istorice.
Ceasul astronomic din turnul vechii primarii dateaza din sec al XV-lea. Pentru a aprecia acest mecanism complicat trebuie sa asistati la procesiunea celor doisprezece apostoli. Din ora in ora, o usita mica se deschide si Iisus inainteaza iar cei 12 discipoli il urmeaza, in timp ce scheletronul bate clopotul. Sub ceasul astronomic sunt 12 medalioane cu semnele zodiacului, adaugate de Josef Manes in 1865.
Galeria Nationala (Narodní galerie) se afla in diverse locatii din Praga, cea mai mare dintre acestea fiind palatul Veletrzní Palac. Istoria galeriei nationale a inceput in secolul al XVIII-lea, cand un grup de aristocrati din Boemia au hotarat sa cultive gustul artistic al populatiei. Colectiile galeriei cuprind opere ale artistilor cehi si slovaci – Guttfreund, Kupka, Fila, Benes, Bohumil Kubista, dar si ale unor pictori internationali – Picasso, Rodin, Gauguin, Cezanne, Monet, Van Gogh, Renoir, Klimt. Biletele pornesc de la 200 CZK (7.40 euro) pentru colectia permanenta.
Muzeul National (Narodní muzeum) reprezinta o asociatie de muzee diverse, cu peste 14 milioane de exponate din sfera istoriei naturale, istoriei, artei, muzicii si literaturii, localizate in zeci de cladiri. Cladirea principala a Muzeului National se afla in piata Wenceslas si este dedicata muzeului de istorie naturala.
Podul Carol (Karluv most) reprezinta una dintre principalele atractii ale orasului Praga. Constructia podului a inceput in 1357, la ordinele regelui Carol al V-lea si a fost terminat in secolul al XV-lea. Impresionanta structura gotica are o lungime de 516 m, 10 m latime, 16 arce peste Vltava, aparat de trei turnuri si decorat cu 30 de statuete. Legenda spune ca Sfantul Jan Nepomuk. a fost aruncat peste pod pentru ca refuzase sa dezvaluie Regelui Vladislav al IV-lea secretele confesate lui de Regina Sofia. De atunci se spune ca daca atingi crucea care marcheaza locul de unde a fost aruncat, dorinta ta secreta se va indeplini.
Zoo Praha - Gradina Zoologica din Praga a fost intemeiata in 1931 si este una din cele mai mari gradini zoologice din Europa. Unele din cele mai apreciate pavilioane sunt Jungla Indoneziana si Planeta Maimutelor, unde puteti vedea o flora si o fauna specifica junglei sau chiar va puteti juca cu lemurii. Biletul costa 200 CZK (7.40 euro) pentru un adult.
Casa care Danseaza (Tančící dum) este numele dat cladirii Nationale-Nederlanden din centrul orasului Praga, creata de arhitectul ceho-croat Vlado Milunić, in cooperare cu arhitectul canadian Frank Gehry. Creatia este formata din doua turnuri ce par ca se imbratiseaza sau danseaza, de unde denumirea de Ginger & Fred, referindu-se la celebrul cuplu de dansatori Ginger Rogers si Fred Astair.Casa care danseaza din Praga
Praga culinara. Ce mancaruri sa nu ratezi
La capitolul mancare, cehii mananca des Koleno, un ciolan de porc gatit in sos de bere neagra, alaturi de legume murate, paine neagra ceha si diferite sosuri. Mancarea stradala preferata este Bramboraky, un fel de placinte din cartofi prajite in ulei.
Un preparat care se consuma foarte des in pub-uri, alaturi de o bere buna, este Nakladany Hermelín, o branza murata intr-un sos de paprika, ardei iute si usturoi. Este servita cu ardeii iuti murati, ceapa si ulei. Berea are o traditie indelungata in Cehia, fiind bautura preferata a localnicilor si turistilor.
Ajunsi in Praga, este obligatoriu sa incercati lichiorul de miere, o bautura traditionala ceha.