Camera 1
Camera 2 ×
Camera 3 ×
Camera 4 ×
Camera 5 ×
la pas prin Venetia Nordului
Datorită canalelor care-l străbat, orașul flamand Bruges este deseori numit Veneția nordului. N-are însă aproape nimic în comun cu bijuteria italiană. Asta nu înseamnă totuși că este mai prejos. Bruges este, la fel ca Veneția, un oraș în care parcă timpul s-a oprit în loc. Împânzit de clădiri vechi, Bruges pare să fie adus la viață doar de miile de turiști ce pășesc pe caldarâmul neschimbat, nici el, de secole.
Turismul a fost salvarea Bruges-ului, mai ales că orașul n-a fost distrus în timpul celor două războaie mondiale. Este foarte aproape de Bruxelles (1h30) și la distanță relativ mică de țârmul britanic, dar și orașe mari precum Amsterdam sau Paris, Bruges este întotdeauna plin de turiști, mai ales la sfârșit de săptămână.
E indicat să va rezervați pentru Bruges mai multe zile, chiar dacă orașul este destul de mic și, la prima vedere, nu sunt prea multe de văzut. Merită însă această șansă. Centrul orașului, neschimbat de atâtea veacuri, trebuie explorat stradă cu stradă; o plimbare cu barca pe canale este obligatorie; un tur al magazinelor de ciocolată artizanală, specialitate belgiană, este de asemenea necesar, la fel și un tur al berăriilor (cu degustările de rigoare în ambele cazuri). Puțin mai departe de centru, o vizită la vechile porți de intrare în oraș și la una dintre morile de vânt tradiționale ne trimit și ele cu gândul la vremurile de demult ale Țărilor de Jos. Atenție însă: obiectivele turistice și unele magazine sunt închise lunea!
Ce vizitam?
Catedrala Notre Dame: cunoscuta si ca Biserica Sfanta Maria, a fost construita in secolele XIII-XV si este cea mai mare structura gotica din oras, turnurile sale atigand inaltimea de 115 m. Fosta capela regala a Ducilor de Burgundia, aceasta catedrala impozanta atrage numerosi turisti prin principale sale atractii: mormantul Mariei de Burgundia si opera renumitului pictor Michelangelo - Madonna cu pruncul.
Turnul Belfry: este unul dintre cele mai importante atractii turistice din Bruges si gazduieste 47 de clopote melodioase, fiecare cu cate un sunet diferit. Vizitatorii aventurosi pot urca cele 366 de trepte ale turnului, iar recompensa va fi o minunata priveliste asupra orasului. In plus, poti profita de cateva momente de ragaz in timpul urcarii ca sa vizitati si vechea trezorerie. Pretul unui bilet este de 12 euro/adult.
Groeninge Museum: este galeria municipala de arta care gazduieste o colectie vasta de lucrari ale artistilor care au trait si au lucrat in Bruges. Aici vei putea admira popularele lucrari flamande, piese neoclasice si arta moderna post-razboi ale unor artisti precum Jan Van Eyck, Hans Memling, Gerard Davis, Pieter Pourbus sau Joseph Suvée. Intrarea in muzeu costa 12 euro/adult.
Muzeul Ciocolatei: un city break in Bruges nu poate fi lipsit de o vizita la acest muzeu. Pe langa incursiunea in istoria ciocolatei, copiii pot descoperi muzeul printr-un joc interactiv in cautare de ciocolata si pot degusta din mostrele gratuite de ciocolata artizanala. Dupa o vizita la muzeu te poti relaxa in barul tematic Choco-Jungle, situat in apropiere de muzeu, pe strada Vlamingstraat. Pretul unui bilet este de 8 euro/adult, iar intrarea pentru copiii sub 6 ani este gratuita.
Markt (Piata mare): daca in trecut se desfasurau festivaluri, targuri si concursuri, in prezent aceasta reprezinta un punct de referinta de unde poti pleca la pas pentru a descoperi orasul. Pe langa Turnul Belfry, care este totodata si atractia principala, piata este inconjurata de cladiri vechi transformate in restaurante sau banci. Daca te afli in oras in timpul saptamanii, e bine de stiut ca in fiecare miercuri, intre orele 8 - 13, este organizata o piata locala cu produse proaspete, asa ca poti degusta tot ce iti face cu ochiul.
Historium Museum: muzeul istoriei din Bruges ofera mai mult decat povesti despre trecut. Efectele speciale, muzica de fundal si decorurile istorice ca din filme te vor transpune direct in atmosfera secolului al XV-lea. Poti incerca si Experienta VR, iar copiii pot vizita muzeul pe ruta special creata pentru ei - Family Trail. Pretul unui bilet de intrare pentru un adult este de 14 euro, insa poti achizitiona si bilete pentru grupuri sau familii.
Muzeul Diamantelor: muzeul a fost deschis in anul 1999 si spune povestea fascinanta a acestor pietre pretioase prin expozitii interactive, demonstratii live cu tehnica de taiere a diamantelor si cu un laborator dotat cu miscroscoape unde vei descoperi secretele si frumusetea diamantelor pana in cele mai mici detalii. Pretul unui bilet de intrare in muzeu este de 8 euro/adult.
Stadhuis (Primaria): este una dintre cele mai vechi cladiri din Tarile de Jos si este situata in Piata Burg. Construita in anul 1376, cladirea se remarca prin stilul arhitectural gotic, ornamentele cu statui si tavanul din stejar, sculptat in intregime. Primaria poate fi vizitata zilnic, intre orele 9:30 - 17:00, iar pretul unui bilet este de 6 euro/adult.
Oud Sint-Janhospitaal: cu o istorie de 800 de ani in spate, acest spital a fost locul in care calugarii au ingrijit ani la rand calatori, pelerini, oameni sarmani si bolnavi. Poti vizita sectiile de ingrijire, vechiul dormitor, farmacia, capela si colectia impresionanta cu arhive, instrumente medicale, lucrari de arta, dar si sase tablouri ale artistului Hans Memling. Intrarea in muzeu este 8 euro/adult.
Muzeul dedicat lui Picasso: gazduieste peste 400 de lucrari ale celebrului artist spaniol Pablo Picasso, dar si lucrarile lui Joan Miró. Pe langa colectia permanenta, aici sunt organizate si expozitii temporare de prestigiu. Un bilet de vizitare costa 10 euro/adult.
Piata Burg: este un loc istoric care aduna cladiri fascinante cu stiluri arhitecturale diverse - gotic, renascentist si neo-clasicist. In afara de cladirea primariei, Stadhuis, piata mai adaposteste Palatul Liberatii si Registratura Veche Civila. Strada Blind Donkey Alley (Blinde Ezelstraat) este o alee colorata care leaga piata Burg cu vechea piata de peste Vismarkt, dar si cu unul dintre cele mai faimoase canale din oras unde poti rezerva un tur cu barca.
Biserica Sangelui Sfant: biserica a fost construita in secolul al XII-lea si imbina arthitectura gotica cu cea romanica. Pe langa fascinantele picturi murale, aici se regaseste si o relicva sacra, o bucata de giulgiu cu sangele lui Iisus Hristos - de unde si numele bisericii.
Muzeul de Arheologie: prezinta o istorie nescrisa a orasului Bruges pe care o poti descoperi prin diverse activitati interactive, ghicitori si reconstructii ale modului de viata local din trecut si pana in prezent. Pretul unui bilet de intrare este de 4 euro/adult.