La schi în Alpii francezi

     Când vine vorba despre vacanțe la schi, Franța reprezintă una dintre destinațiile de top din Europa, având peste 10.000 km de pârtii, stațiunile franceze de schi fiind deservite de un număr impresionant de schi-lifturi: 3.063. Alpii francezi oferă gama cea mai diversificată de opțiuni pentru cei pasionați de sporturile de iarnă, însă împătimiții de schi au la dispoziție numeroase alternative și în alte zone montane din Franța, precum munții Vosgi, Masivul Central sau munții Pirinei. Și în aceste zone geografice există numeroase stațiuni de schi dotate cu toate facilitățile necesare petrecerii unei reușite vacanțe la schi. Binenteles, cea mai mare rețea de stațiuni montane se regăsește în Alpi, acestea având, datorită altitudinii, și cele mai bune condiții pentru schiat. Prin urmare, iată care ar fi cele mai importante stațiuni de schi din Alpii Francezi unde puteți petrece un sejur de neuitat la schi:

  • Les Portes du Soleil, (Avoriaz - Morzine) zona cea mai nordică din Alpii francezi, include stațiunea Avoriaz - cunoscută și drept capitala snowboarding-ului - și Morzine, aflată la o altitudine de 1000 metri, dispunând de numeroase facilități pentru începători. Skipass-ul stațiunii Morzine include și pârtiile din Les Gets, o stațiune care deține și pârtii exclusiv pentru copii. O altă stațiune populară este Praz-de-Lys/ Sommand unde se află numeroase pârtii abordabile de către schiorii mai puțin experimentați. În fine, La Chapelle d'Abondance este recunoscută drept o stațiune apreciată de cei care doresc să meargă la schi împreună cu întreaga familie.
  • Ceva mai la sud se găsește sectorul Chamonix - Megève; stațiunea Chamonix, localizată în Alpii Savoy, la poalele masivului Mont Blanc, a fost în trecut preferată de turiștii francezi, însă a devenit între timp o destinație foarte iubită de schiorii de pe întregul continent, fapt care a dus de altfel și la o creștere semnificativă a prețurilor. În zilele noastre, zona ChamonixMegève deține al cincilea cel mai vast domeniu schiabil din Franța. Stațiunea Combloux, aflată în apropiere de Megève, este preferată în general de schiorii începători, în timp ce Les Carroz, în apropiere de Flaine, este o stațiune unde se cazează cu precădere familii cu copii.
  • Les Arcs/ La Plagne dîn regiunea Haute Savoie oferă numeroase oportunități de schiat în zona alpină înaltă, ceea ce înseamnă în primul rând o cantitate importantă de zăpadă pe pârtii, pentru cea mai mare parte a sezonului de iarnă. Les Arcs este o stațiune montană modernă, fiind totodată aproape de gara Bourg Saint Maurice, având astfel legătură directă cu Londra prin Eurostar.
  • Zona Tignes/ Val d'Isère deține aproximativ 300 km de pârtii, multe dintre acestea situându-se la o altitudine de peste 2.500 metri. Regiunea pune la dispoziția turiștilor numeroase pârtii pentru schiori începători sau mai puțin experimentați, dar și pentru schiorii cu experiență. Este de reținut totodată faptul că Val d'Isère este cea mai scumpă stațiune de schi din Europa. Ca urmare a faptului că unele dintre pârtii se află la altitudini de peste 3.000 metri, în această regiune montană se poate practica schiatul aproape în orice lună a anului.
  • Regiunea turistică Les Trois Vallées (Les 3 Vallées), care include stațiunile CourchevelVal Thorens și Les Menuires, este cel mai mare domeniu schiabil din lume accesibil cu același skipass. Cu 183 ski lifturi și 335 pârtii de coborâre, zona oferă schiorilor posibilitatea de a folosi peste 600 km de pârtii, suficient pentru a satisface și pe cei mai pretențioși schiori. Cele aproape 2000 de tunuri de zăpadă garantează că un număr destul de important de pârtii rămân deschise și atunci când cantitatea de zăpadă naturală nu este suficientă. Stațiunea Courchevel este renumită pentru hotelurile de lux și pentru restaurantele clasificate cu stele Michelin și este considerată stațiunea de schi cea mai scumpă din Alpii francezi, rivalizând cu stațiuni precum Zermatt sau St. Moritz din Elveția.
  • L'Alpe d'Huez: una dintre cele mai mari stațiuni montane din Franța, l'Alpe d'Huez oferă o gamă diversificată de facilități și servicii pentru turiști, inclusiv numeroase pârtii pentru începători. Stațiunea se află foarte aproape de orașul Grenoble și, prin urmare, atrage și localnici care vin să schieze pentru o zi sau pentru un weekend, pe lângă numeroșii turiști care se cazează pentru un sejur mai lung. La vest, în zona Vercors, stațiunea Villard de Lans, de asemenea în apropiere de Grenoble, este cunoscută drept stațiunea cea mai ecologică din Alpii francezi, dar și ca o stațiune căutată preponderent de familii.
  • Cu peste 120 km de pârtii, stațiunea Isola 2000, poziționată în sudul Alpilor, are reputația de a fi una dintre cele mai însorite stațiuni de schi din Franța și, în același timp, cu temperaturile cele mai scăzute, fapt care asigură o cantitate importantă de zăpadă în sezonul invernal. Vânturile umede de iarnă care bat dinspre Mediterana aduc de regulă cantități importante de precipitații pe vârfurile Alpilor de sud. Stațiunea s-a dezvoltat în anii '70, pârtiile de schi aflându-se la altitudini între 2.000 și 2.600 de metri. Foarte important, stațiunea se găsește la doar o oră și jumătate de mers cu mașina de riviera franceză Cote d'Azur, motiv pentru care aici sosesc frecvent foarte mulți localnici din sudul Franței, dar și turiști din Nisa, Cannes sau Monte Carlo.
  • În afara stațiunilor deja enumerate există numeroase alte resorturi montane în Alpii francezi, dar cele mai multe au o capacitate mică de cazare și mai puțini km de pârtii, dar, tocmai pentru că sunt mai puțin cunoscute, oferta de cazare la schi este uneori mai ieftină și orientată cu predilecție către vacanțele de familie. De asemenea, mici orășele transformate între timp în stațiuni de schi precum La Clusaz, Aussois sau Serre-Chevalier, în apropiere de Briançon, oferă experiența autentică a unui sejur la schi.

     Din motive lesne de înțeles, este practic imposibil de previzionat care ar fi cea mai bună săptămână din an pentru o experiență la schi. Totuși, vă putem face câteva sugestii pentru a ști ce perioade să evitați, astfel încât să petreceți cât mai mult timp pe pârtie și, prin urmare, mai puțin timp la cozile de la ski lifturi. În mod evident, acestea sunt perioada sărbătorilor de iarnă și o bună parte din luna februarie, când cei mai mulți elevi și studenți sunt în vacanța intersemestrială. Prin urmare, ar fi două intervale de timp când stațiunile de schi și hotelurile sunt mai puțin aglomerate, iar sejururile mai ieftine: între 5 ianuarie și prima parte a lunii februarie, sau luna martie, care este de regulă perioada cea mai puțin aglomerată. Dezavantajul în cazul unei vacanțe la schi în luna martie ar fi că în stațiunile de la altitudini mai joase există posibilitatea ca stratul de zăpadă să fie redus sau chiar inexistent. Pe de altă parte, temperaturile sunt ceva mai plăcute, iar zilele sunt mai lungi, oferind mai mult timp pentru petrecerea vacanței pe pârtii, la piscinele termale sau oriunde altundeva în stațiunea unde v-ați rezervat sejurul la schi.

vezi mai mult

Oferte schi iarna 2021 în Franța