Bulgaria - la schi în Muntii Pirin

     Stațiunile montane din Bulgaria sunt deja foarte cunoscute pe piața turistică din România, cei mai mulți dintre turiștii români alegând pachete turistice la schi în Bulgaria, într-una din cele trei stațiuni foarte renumite: Bansko, Borovets sau Pamporovo. Cu toate acestea, sectorul turismului destinat sezonului rece se dezvoltă an de an, în țara vecină apărând tot mai multe unități de cazare noi atât în cele trei stațiuni menționate anterior, cât și în alte localități situate în Munții Pirin.

     Cea mai cunoscută stațiune de schi din Bulgaria, Bansko este poziționată la poalele munților Pirin, în partea de sud-vest a Bulgariei, la 160 km de Sofia, fiind astăzi una dintre destinațiile turistice de top, atrăgând nu doar turiști din regiunea Balcanilor, dar și din țări din vestul Europei. Orașul se află la o altitudine de 925 metri, iar pârtiile de schi se află la altitudini între 2000 și 2600 metri. Lungimea totală a pistelor de schi este de peste 65 km, existând și 55 de tunuri de zăpadă artificială și 650 metri de pistă luminată pe care se poate schia inclusiv noaptea. Nu cu mult timp în urmă, Bansko a fost gazda câtorva curse din cadrul Cupei Mondiale de Schi Alpin: în 2009 două curse de coborâre și una de Super-G din circuitul feminin, respectiv în 2012 o cursă de slalom uriaș din circuitul masculin. De asemenea, în Bansko au loc frecvent competiții de biathlon.

     Pamporovo este o altă stațiune de schi foarte populară în Bulgaria. Aceasta se află în regiunea Smolean din sudul Bulgariei, în partea de est a masivului muntos Rila, la 1650 metri altitudine și la 240 kilometri de Sofia, capitala Bulgariei. Stațiunea deține numeroase hoteluri de lux, restaurante, baruri, magazine și o gamă largă de pârtii de schi. Stațiunea este foarte activă și pe timp de noapte datorită posibilitătilor de schi nocturn, dar și a numeroaselor taverne și cluburi de noapte deschise pană în zori. Pamporovo are o climă excepțională, cu ierni blânde, sezonul de schi întinzându-se din decembrie până în luna aprilie. Profilul blând al versanților muntelui face ca pârtiile din Pamporovo să fie ideale pentru schiorii începători, dar există și piste ca Stenata, potrivită mai degrabă pentru schiorii avansați.

     Borovets este cea mai veche stațiune montană din Bulgaria, fiind inaugurată la sfârșitul secolului XIX, în anul 1896. Este situată la 72 km distanță de Sofia, la 1390 metri altitudine. În prezent, Borovet este a doua cea mai mare și mai modernă stațiune din Bulgaria, foarte mulți turiști din România alegând să petreacă un sejurul la schi aici, într-unul dintre numeroasele hoteluri care oferă servicii turistice excelente.

     În afara celor trei stațiuni principale, în Bulgaria există numeroase alte variante mai puțin cunoscute, dar care oferă servicii turistice apropiate de cele din Bansko, Pamporovo sau Borovets. Printre acestea se numără Vitosha (stațiunea aflată la doar 10 km de Sofia și, totodată, la cea mai mare altitudine din Bulgaria - 1800 m deasupra nivelului mării); Razlog (aflată la doar 6 km de Bansko); Chepelare (în apropiere de Pamporovo, deține un parc pentru snowboarding și un centru de schi pentru copii și pentru începători); Dobrinishte (aflată la 6 km de Bansko, deține 17 izvoare minerale).

vezi mai mult

[widget acqua-tmpl-heading-01-oferte-schi-bulgaria-2021-crscnrgevs]