Austria - patria sporturilor de iarnă

     Sporturile de iarnă aduc o contribuție semnificativă la economia Austriei, depășind pragul de un miliard de euro anual în privința cifrei de afaceri. Industria turismului este esențială pentru această țară din Europa Centrală, investițiile în infrastructură ajutând zonele rurale ale Austriei să devină astăzi stațiuni ultra moderne, care atrag în fiecare an milioane de împătimiți ai sporturilor de iarnă. Deși multe dintre stațiunile de schi sunt foste sate montane care își păstrează farmecul micilor așezări din Alpii austrieci, există și o serie de localități construite de la zero în anii 1960-1970, cum ar fi cazul stațiunii Obertauern.

     Sezonul de schi debutează în prima parte a lunii decembrie și se încheie către sfârșitul lunii martie, însă unele stațiuni rămân deschise tot anul, existând posibilitatea de a schia pe pârtiile din apropierea ghețarilor alpini, prezenți în număr mare în apropiere de granița cu Italia. Cele mai propice condiții pentru schiat sunt la mijlocul lunii ianuarie, de cele mai multe ori cea mai rece perioadă a anului, în timp ce perioada cea mai aglomerată este cea a sărbătorilor de iarnă (25 decembrie - 2 ianuarie). Tocmai pentru că pârtiile sunt foarte aglomerate la sfârșit de an, schiorii experimentați evită această perioadă a anului. Aproape la fel de aglomerată este și luna februarie, când în multe țări elevii și studenții au vacanță. Prin urmare, perioadele cele mai puțin aglomerate sunt prima parte din decembrie, jumătatea lunii ianuarie și la sfârșit de martie.

     Ofertele turistice la schi în Austria sunt în general mai convenabile financiar dacă sunt rezervate pentru o săptămână, dar există și oferte de cazare în stațiuni de schi și pentru doar 2 sau 3 nopți de cazare. În general, turiștii români aleg să călătorească pe cont propriu către Austria, dar în ultimii ani sunt destui amatori ai sporturilor de iarnă care au optat pentru varianta transportului cu avionul către orașele importante ale Austriei, urmat de transfer de la aeroport în stațiunile unde au rezervat un sejur turistic la schi. În ceea ce privește regimul de mese, multă lume alege să includă în pachetul turistic și micul dejun, sau chiar masa de prânz/ cină (regim demipensiune), serviciile de masă de la hotelurile și pensiunile austriece fiind recunoscute pentru calitatea foarte bună. Cum cei mai mulți turiști merg în stațiunile montane din Austria pentru schi sau pentru alte sporturi de iarnă, este evident că mulți dintre hotelieri sau tour operatori includ în sejurul la schi și skipass-ul. Cei care nu sunt neapărat pasionați de schiat, au la dispoziție renumitele spa-uri care se regăsesc în majoritatea stațiunilor montane din Austria.

     Cele mai renumite stațiuni de schi din Austria sunt: Lech și Zürs am Arlberg (renumite pentru turiștii VIP), St. Anton (cea mai cunoscută stațiune din Tirol și probabil stațiunea cu cele mai dificile pârtii de schi), Ischgl (stațiune aflată aproape de granița cu Elveția), Sölden-Ötztal (populară în rândul amatorilor de snowboarding și de petreceri apres-ski). Foarte cunoscute sunt și Kitzbuehel (renumită pentru viața de noapte și pentru Hahnenkammrennen, pentru mulți aceasta fiind cea mai importantă cursă de schi din lume), Flachau/ Wagrain (o mică stațiune de schi cu numeroase petreceri apres-ski), Obertauern (o stațiune foarte compactă, cu zăpadă abundentă datorită altitudinii ridicate la care se află, dar, în același timp, cu ceva probleme cauzate de vremea destul de rea), Nassfeld (populară în rândul turiștilor italieni), Mayrhofen (o stațiune aglomerată, aflată în apropiere de ghețarul Hintertux), Zell am See (stațiune aflată pe malul lacului Zeller See), Bad Hofgastein (faimoasă pentru băile termale), SkiWelt (zona cu cei mai mulți km de pârtie, incluzând așezări montane cum ar fi Scheffau, Söll, Ellmau, Brixen, Hopfgarten, Westendorf. Stațiuni mai puțin cunoscute, dar foarte spectaculoase sunt: Heiligenblut, Turracherhoehe, Wildschonau (include Niederau, Oberau și Auffach). În Alpii austrieci sunt și câteva stațiuni care sunt foarte populare printre schiori chiar și în sezonul estival: Hintertux (în apropiere de stațiunea Mayrhofen, în valea Zillertal, pe ghețarul Hintertux), Kitzsteinhorn (ghețarul aflat chiar lângă Kaprun, Moelltaler Gletscher sau Stubaitaler Gletscher (în apropiere de Innsbruck).

vezi mai mult

Oferte schi iarna 2021 în Austria